Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Rockferry – Duffy 2008


Γράφει η Xplorer



I was a fool for you...Right from the start, yeah
I was a fool for you...Hoping for a spark
For some kind of sign that you would be mine
I know it's wrong, I do Hanging on too long

Το 2008 η Duffy κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο της άλμπουμ απ’ την A&M Records. Δουλεύοντας 4 χρόνια πάνω στο άλμπουμ φτιάχνουν 18 τραγούδια στην deluxe edition...γραμμένα όλα από την ίδια σε συνεργασία με τους Bernard Butler,Jimmy  Hogarth, Eg White και Steve Booker έρχονται και σε βάζουν σ’ ένα κλίμα σχεδόν άλλης εποχής.

Although you think I cope
My head is filled with hope of some place other than here
Although you think I smile inside and all the while
I'm wondering about my destiny
I'm thinking about all the things I'd like to do in my life
I'm a dreamer...A distant dreamer
Dreaming far away from today


Τα τραγούδια έχουν όλα κάτι να προσέξεις. Απ’ το πιο «διασκεδαστικό» Mercy που έγινε και η πρώτη επιτυχία του άλμπουμ, στην δεύτερη μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ το Rain On Your Parade, στo κάπως πιο jazzy και soul Syrup & Honey, στο πολύ όμορφο Warwick Avenue, μέχρι το εξαιρετικά εκφραστικό Im scared αλλά και την εξαιρετική μπαλάντα Distant Dreamer με μια υπέροχη ορχηστρική μουσική. Tα δικά μου πολύ αγαπημένα είναι τα Hanging on too long, Fool For You, Please Stay αλλά και το Stepping Stone που πρέπει να το έχω ακούσει πάνω από χίλιες φορές.

Is this something on your mind? What do you try to hide?
I can't seem, no, I can't seem to get a hold on you...
Sitting on the bench...You will think we are just friends 'Cause there's no lies
There's no lies that's with us two
Oh, maybe I'm not the one...Oh, maybe I'm too young
But for reasons why I can't deny...I'm a fool for you, fool for you
Who are you talking to? Is she in love with you?
I can see and I can feel you’re thinking of her again lying by your side
You would turn to its eyes...Oh, where is the sense?
Where is the sense in living with pretense?
What more can I give? What more can I say?
I can't make you love me anyway…


Κάτι από soul, κάποια στοιχεία jazz, κάτι από blues αλλά και pop συνδέονται μεταξύ τους και φτιάχνουν πολύ όμορφες μελωδίες για να ντύσουν τον εξαιρετικό στίχο. Στίχος απόλυτα εκφραστικός, σου περνάει όλο το δράμα και τα συναισθήματα που θέλει η Duffy.


Αυτό που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι η φωνή της Duffy. Ιδιαίτερη, αυθεντική, γλυκιά. Μπορεί να μην έχει την δύναμη της Clarkson ή της Aguilera για κάπως πιο ποπ τραγουδίστρια αλλά έχει την δυνατότητα να μετατρέπει την φωνή της από «αγγελική» σε «άγρια» με μεγάλη ευκολία. Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να την συγκρίνουμε με την Amy Winehouse, όπως κάνουν σχεδόν όλοι, ούτε και η Winehouse έχει δύναμη στην φωνή της. Η αλήθεια ότι στις πιο ψηλές νότες ακούγεται κάπως pitchy αλλά είναι τόσο μοναδικό το ηχόχρωμα της φωνής της που νομίζεις ότι μπορεί να το κάνει και επίτηδες.


Το άλμπουμ πούλησε 60,000 αντίτυπα την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του στην Αγγλία. Στην πρώτη εβδομάδα είχε κιόλας πουλήσει πάνω από 180,000  αντίτυπα. Αντίστοιχα στην Αμερική πούλησε 16,000 και 72,000 πιάνοντας έτσι το 4 στο Billboard 200 αλλά και τον τίτλο ως ένα απ’ τα καλύτερα UK debut Album. To 2009 κέρδισε 3  BRIT Awards περιλαμβανόμενου και του Best British Album αλλά και το Best Pop Vocal Album στα Grammy Awards. Συνολικά μέχρι και σήμερα στην Αμερική έχει φτάσει τις 848,000 πωλήσεις.


Εν κατακλείδι την αγαπώ αυτήν την κάπως retro-chic τραγουδίστρια. Έχει μια φωνή που με μαγεύει. Και το Rockferry είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ. Θεωρώ πως μπορεί να γοητεύσει οποιονδήποτε, οποιοδήποτε είδος μουσικής κι αν ακούει. Για μένα αυτό το άλμπουμ εκφράζει την soul-blues σήμερα.

You used to call me up from time to time
And it would be so hard for me not to cross the line
The words of love lay on my lips just like a curse
And I knew, oh yes I knew it would only make it worse
And now you have the nerve to play along
Just like the maestro beats in his song
You get your kicks, you get your kicks from playing me
And the less you give, the more I want so foolishly

Δεν υπάρχουν σχόλια: